Algemene Informatie Hoopers

Hoopers is een nieuwe hondensport die beetje bij beetje steeds bekender wordt in Nederland.

Een sport waarbij je je hond leert op basis van commando’s en lichaamstaal van de handler, die niet mee loopt, zelfstandig een parkoers te kunnen afleggen.
Het is een sport waarbij een minimale belasting wordt gevraagd aan zowel de hond als aan de handler. Dus ook mensen met een fysieke beperking, kunnen aan deze leuke nieuwe sport deel nemen. Maar ook honden van jong tot oud is er een minimale lichamelijke belasting. Ook honden die bijvoorbeeld door omstandigheden niet meer deel kunnen nemen aan agility kunnen gaan hooperen.
Of juist voor honden die agility lopen en meer moeten leren zelfstandig op afstand te werken.

Denk niet dat je hond hier niet moe van wordt, doorzelfstandig te leren werken vraagt dit geestelijk heel wat van je viervoeter. Een vereiste is wel de de hond kan luisteren.
De hond gaat door tunnels, hoopers en om tonnen heen.

Hoopers zijn halfronde poortjes waar de hond doorheen loopt.
Hooper

Tunnels zijn er in verschillende lengtes waar ze ook zelfstandig doorheen gaan.
Tunneltje

Tonnen zijn obstakels waar de hond links of rechtsom omheen moetén lopen.
Ton

We beginnen met de hond aan te leren om zelfstandig door de hoopers, om de tonnen en door de tunnels heen te gaan met zowel mondelinge als lichamelijke aanwijzingen.

Dit gebeurd zonder druk. De handler stuurt de hond op afstand en loopt dus niet mee zoals dat wel gebeurd bij de agility. Dit vergt dus enig denkvermogen van je hond maar zal tijdens de lessen aangeleerd worden.