Tips voor prettig trainen met uw hond

Laat de hond van te voren goed uit, maar laat hem niet alle energie eruit hollen. Leren kost veel energie en als hij dat eruit gerend heeft dan kan hij minder actief zijn in het trainen.

Kom op tijd voor de training. Zo kan de hond even wennen aan de omgeving en is de hond over het algemeen niet zo “hyper” bij aanvang van de les.

Neem voldoende lekker beloningsbrokjes mee bijvoorbeeld: rodi worst, knakworst, kaas, gekookte kipfilet. Als uw hond geen worst of kaas mag kunt u natuurlijk ook kiezen voor: trainertjes, vlees strips of frolic. Het trainen met gewone hondenbrokken lijkt voor de hand liggend, maar de meeste honden doen echt meer hun best voor iets bijzonders en niet wat hij iedere dag krijgt.

Trek gemakkelijk zittende kleiding aan wat vies mag worden. Doe stevige schoenen aan met een goed profiel.

Gebruik een speeltje waar de hond gek op is, maar wat wel samen vastgehouden kan worden en gemakkelijk in uw zak kan. Voorbeeld: Speeltouw, bal met touw of een bal in een sok.

Doe uw hond een vaste halsband of tuig om. Er mag niet getraind worden met een corrigerende halsband. Gebruik een riem die prettig in de hand ligt en niet zwaar is voor de hond. Een riem met een lengte van ongeveer 1.20 meter tot 1.50 meter is het makkelijkst.

Een hond is onderdeel van het gezin, alle gezinsleden hebben contact met de hond. Voor de hond is het het duidelijkst als alle leden van het gezin dezelfde taal spreken. Houd uw gezinsleden goed op de hoogte van wat u leert in de lessen of neem ze mee om te kijken. Iedereen is van harte welkom! Het is raadzaam om thuis de oefeningen door te spreken en de commando’s die u tijdens de lessen leert en gebruikt ook thuis te gebruiken. Op deze manier blijven commando’s herkenbaar voor de hond en zal hij ze sneller leren.

Laat de hond niet vlak voor de training eten. Als de hond verzadigd is heeft hij minder energie voor de training en worden de lekkere beloningsbrokjes ineens niet meer zo aantrekkelijk.